Ön koşul programları, GMP kapsamının içinde olan ve doğrudan gıda güvenliğine etki eden belli konulardır. HACCP uygulamasından önce aşağıda başlıkları verilen programların yazılı hale getirilerek uygulanması gerekir. Aksi halde HACCP uygulaması başarılı olamaz. Aşağıda ön koşul programının başlıkları genel olarak verilmiştir.
*İşletme
*Ekipman
*Üretim
*Tedarikçi kontrolu
*Alım
*Depolama
*Dağıtım
*Spesifikasyonlar
*Zararlı kontrolu
*SSOP
*Personel
*Geri toplama
*Gıda emniyeti
PAS İngilizce Publicly Available Specification kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe ye halkın kullanabileceği spesifikasyonlar olarak tercüme edilebilir. İngiliz Standart Enstitüsü (BSI) tarafından 2008 yılında yayınlanmıştır. Ön koşul programlarını yukarıda verilen başlıklara benzer olarak ayrıntılı bir şekilde düzenlemiştir.