HABERLER

Hepatit A Vak'aları Nedeni İle Meksika da Taze Soğan İşletmeleri Kapatılmıştır

Taze soğan ihracatı yapan 4 firma Hepatit A salgını nedeni ile kapatılmıştır. Henüz kanıtlanmamış olmakla beraber taze soğanın 3 kişinin ölümüne ve 900 den fazla kişinin hastalanmasına neden olduğundan şüphelenilmiştir. Kuzeybatı Meksika da ABD sınırına yakın yerde bulunan işletmeler GAP (İyi Ziraat Uygulamaları) ve GMP (İyi Üretim Uygulamaları) konularındaki başarısızlıkları nedeni ile kapatılmıştır. Meksika hükümeti uzun dönemde sanitasyon ve ürün güvenliği problemlerini çözmeye çalışmaktadır. 605 kişinin hastalandığı ve 3 kişinin öldüğü salgın, zincir şeklinde restoranları bulunan Chi Chi s in Pittsburgh daki restoranından kaynaklanmıştır. Araştırmacılar soğanların hasatının yapıldığı tarlaya yakın yerde yaşayan işçiler veya onların çocukları tarafından bulaştırıldığını veya soğanları yıkamada kanalizasyondan bulaşmış su kullanılmış olabileceğini ileri sürmüştür. Salgının görüldüğü restoran kapatılmış salgına neden olan taze soğanlı sos diğer 99 restoranda menüden çıkartılmıştır. Tüketicilere taze soğanları evde serin akan su altında iyice yıkamaları önerilmiştir. Soğanları dondurmak Hepatit A virusunu öldürmez, virus ancak tam olarak pişirme ile ortadan kaldırılabilir. Diğer patojenlerden farklı olarak az sayıdaki virus hastalığa neden olmak için yeterlidir.

CDC nin Chi Chi s işçileri ile konuşarak hazırladığı rapora göre, işletmeye rutin olarak paketlenmemiş 4.5 kg kadar taze soğan gelmekte ve en az 5 gün taşındığı buz içinde bekletilmektedir. Daha sonra sudan geçirilmekte ve makine ile doğranmaktadır. 2 gün daha buzdolabında bekletilmekte ve sonra salça ile karıştırılıp her masaya cips ile servis edilmektedir. Aynı zamanda acı salça soğansız olarak da servis edilmektedir.
Bu salgından sonra National Restaurant Association 60 000 üyesine çiğ taze soğan servisini durdurmalarını önermiştir.

×