HABERLER

Yem üreticilerinden niçin ISO 22000 isteniyor?

Mayıs ayındaki CDC raporunda 2006-2007 döneminde bir çok eyalette görülen Salmonella enterica serotip Schwarzengrund enfeksiyonu salgınının kuru köpek gıdalarından kaynaklandığı belirtilmiştir. Son vak a 1 Ekim 2007 de olmak üzere 19 eyalette toplam 70 vak’a görülmüş, daha sonra 29 Aralık 2007’de tekrar bir vak’a daha görülmüştür. Epidemiyoloji ve çevre araştırmaları salgınların kaynağının yalnız 1 hayvan yemi üreticisi olduğunu göstermiştir. FDA aynı fabrikada farklı 2 marka ile üretilen açılmamış paketlerden salgına neden olan suşu izole etmiştir. 2008’de 8 vak’a daha görülmüş ve toplam sayı 79’a çıkmıştır. 2008’de FDA tekrar aynı firmanın çeşitli marka ürünlerinin aynı suş nedeni ile salgınlara neden olduğunu belirlemiştir. Bunun üzerine üretim tekrar durdurulmuş, firma 12 Eylül 2008’de Pennsylvania fabrikasında 5 aylık periyotta üretilen kuru kedi ve köpek mamalarını geri toplayacağını bildirmiştir. 1 Ekim’de firma tamamen kapandığını duyurmuştur.

Yukarıdaki olaydan kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvan yemlerinin de aynı kendi tükettiğimiz gıdalar gibi sağlığımızı etkilediğini görüyoruz. Hayvan yemlerinin güvenli olmasının istenmesinin diğer bir yönü ise, enfekte yem ile beslenen hayvanın örneğin etinin insanlar tarafından tüketilmesi ile enfeksiyonun insana geçmesidir. Yine Salmonella enfeksiyonları, deli dana hastalığı bu duruma örnek verilebilir. Dolayısı ile çiftlikten çatala kadar gıda güvenliği programının uygulanmasına yem üreticilerinin de dahil olması kaçınılmazdır.

×