HABERLER

Her Mutfağın Karanlık Noktaları Dışarıdan Görülmeyen Tehlikeleri Saklar

Gıda işlemede süre ve sıcaklık kontrolları temel ve yaygın olarak bilinen Kritik Kontrol Noktalarıdır. Ancak ticari mutfaklara daha detaylı bakılmalıdır. Çapraz bulaşmaya ait aşağıdaki örnekler dikkat çekicidir. Bir çok gıda artığı ve nem içeren dolapların hamam böcekleri için ideal ortamlar olduğu buralarda E.coli, Salmonella, Listeria ve Shigella gibi patojenlerin ürediği bilinmektedir. Yapılan bir çalışmada ticari mutfaklarda plastik film ve Al.folyoların koyulduğu kutulardan alınan örneklerde bulunan mikroorganizma sayısının, gıdada bozulmanın başlaması için gerekli olan sayının 27 katı olduğu belirtilmiştir. Bu kutular gün boyunca çalışma masası ve rafa defalarca taşınmakta ve gün içinde kutulara çiğ yumurta, tavuk, balık ve diğer et suları ile sanitasyon kimyasalları bulaşmaktadır. Normal mutfak sıcaklığı ve nem bakterilerin üremesine neden olmaktadır. Muhafaza kutuları tahta gibi absorban değil, plastik gibi yıkanıp temizlenebilen malzemeden yapılmalı ve gıdalar ile bulaştırılmadan kullanılmalıdır.

×