HABERLER

Gıda zehirlenmelerini önlemek için çiftlikten çatala kadar HACCP uygulaması kaçınılmaz

Avrupa Gıda Standartlar Otoritesi (EFSA), hayvanlardan insanlara geçen enfeksiyonlardaki sürekli artışın ancak çiftlikten çatala HACCP yaklaşımı ile önlenebileceğine dikkat çekmiştir. 2006 yılı zoonoz raporu Avrupa da Salmonella ve Campylobacter enfeksiyonları azalırken, Listeria enfeksiyonlarının % 8.6 arttığını göstermiştir.

Son 5 yılda Listeriosis vak alarında % 59 un üzerinde dehşet verici bir artış olduğu kayıtlara geçmiştir. Listeria enfeksiyonlarının % 56 sı 65 yaş üzeri kişilerde görülmüştür. Genellikle enfeksiyonların kaynağı peynir, balık ve et ürünleri gibi tüketime hazır gıdalar olmaktadır.

×