HABERLER

Kanatlı İşletmelerinde Karkasları Klorlu Su İle Yıkama Yasaklanmıştır

Avrupa Topluluğu, 1 Mayıs 2001 tarihinden itibaren kanatlıların klorlu su ile yıkanmasını yasaklamıştır. Bundan sonra kanatlıların yıkanmasında sadece içme suyu kullanılabilecektir.

Sodyum hipoklorit, 1850 yılından beri her tip mikroorganizmaya karsı etkin ve ucuz bir dezenfektan olarak yaygın biçimde kullanılmaktadır. Kanatlı sektöründe ise, kanatlıların yıkanması ve soğutulmasında kullanılan suya klor katılmaktadır. Böylece çiğ üründeki mikrobiyal yük azaltılarak raf ömrünün uzaması sağlanmaktadır. Pratikteki uygulama Avrupa Topluluğu'nun kanatlı et hijyeni direktifine (92/116EEC) ters düşmektedir. Söz konusu direktifte sadece içme suyunun kullanılmasına izin verilmektedir. Bu nedenle tekrar bir yönetmelik ile fazla miktarda klor uygulamasının yasaklanmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Dünya Sağlık Teşkilatının (WHO) tanımına göre, içme suyu maksimum 5 ppm kullanılabilir klor veya 0.5 ppm kullanılabilir klor dioksit içerebilir. Klor dioksit kullanılmasının sık sık hipokloritten daha ekonomik olduğu belirtilmektedir. Bununla beraber BSEN938 ve BSEN939 sayılı 2 yeni standartta food grade klor dioksit üretiminde sodyum klorit veya hipoklorik asit kullanılması şart koşulmaktadır. Bu durumda kanatlı sektörünün seçme hakki aşağıdakiler ile sınırlı kalmaktadır;

• Karkas yıkamada sadece içme suyu kullanılır
• Mikrobiyal yükü azaltmak için tekrar sirküle eden su sistemi temizlenmelidir. Bu amaçla UV uygulaması yapilmasi bir seçenektir.
Sonuç olarak kanatlı sektörü, mikrobiyal yükün ürünün raf ömrüne etkisini göz önüne alarak hijyen uygulamalarını tekrar değerlendirmelidir.

×