HABERLER

AIDS'li Gıda İşleyici Hastalığı Gıda ve İçecek ile Bulaştırır mı?

Dünyada milyonlarca insanın AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) hastalığına neden olan virus (HIV;Human Immunodeficiency Virus) ile enfekte olduğu düşünülmekte ve sayının hızla arttığı belirtilmektedir. Bu nedenle bu kişiler arasında gıda işleyicilerin bulunması da mümkündür. Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) ve dünyadaki diğer sağlık otoriteleri, gıda ve içeceğin hastalığın bulaşması için bir risk taşımadığı konusunda aynı düşünceye sahiptir. Bununla beraber AIDS li hastalar bağışıklık sistemi zayıf kişiler olduğundan gıda ile diğer insanlara bulaşan ishal vb. hastalıklara sağlıklı kişilerden çok daha sık yakalanırlar. Dolayısı ile gıda işleyicilerin İngiltere Sağlık Departmanı tarafından yayınlanan rehbere göre yakından izlenmesi istenmektedir.

AIDS virüsünün tek kaynağı insan olup, gıda, hayvan veya böcekler kaynak değildir. HIV, enfekte kişiler ile cinsel ilişki, bulaşmış kan ve kan ürünlerinin kullanılması ile yayılır ve enfekte anneden bebeğine geçer. Dondurulduğunda canlılığını korur, 55oC civarında ısısal işlem ile etkisiz hale gelir. Hipoklorit, etil alkol, isopropil alkol vb. dezenfektanların sık kullanılan konsantrasyonlarıvirusun inaktivasyonu için yeterlidir. Her hangi bir kaza anında viral hepatit e diğer kan kaynaklı enfeksiyonların yayılmasını önlemek için alınan önlemler AIDS i de önler.

×