HABERLER

Kuş Gribi Salgınından (Patojenitesi Yüksek H5N1 Virusundan) Korunma Yolları

Kanatlılarda patojenitesi yüksek H5N1 virüsünün neden olduğu kuş gribi salgınları, Asya ve Avrupa'nın çeşitli yerlerinde, enfeksiyonun kaynağı ve insanlara bulaşması halinde oluşabilecek riskler hakkında endişe uyandırmıştır.

• Yemeğin geleneksel pişirme yöntemleri ile en geç ısınan soğuk noktası dahil her tarafının 70 o C veya üstü sıcaklıkta pişirilmesi, H5N1 virüsünün ölmesi için yeterlidir. Uygun şekilde pişirilmiş olan kanatlı eti böylece tüketim için güvenli hale gelir.
• H5N1 virüsü, eğer kanatlı ette mevcutsa, etin buzdolabında veya dondurucuda bulunması, virüsü öldürmez.
• Evde hasta yada ölü bir kanatlının kesimi ve yemek için hazırlanması çok tehlikelidir, bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir.
• Yumurtalar H5N1 virüsünü hem dış kabuğunda hem de içindeki beyaz ve sarı kısmında taşıyabilir. H5N1 salgını olan bölgelerden alınan yumurtalar kesinlikle çiğ veya kısmen pişirilmiş halde tüketilmemelidir; pişirilmemiş yumurtalar daha sonra fırınlanmayacak veya pişirilmeyecek yemeklerin içinde kullanılmamalıdır.
• İnsanların iyi pişirilmiş kanatlı eti veya iyi pişirilmiş yumurta tüketiminden sonra H5N1 virüsü nedeni ile hastalandığını gösteren hiçbir kanıt yoktur.
• Bu virüse yakalanmanın en riskli yolu, canlı hasta kanatlı hayvanın ellenmesi ve kesilmesidir. Kesim öncesi ve kesim sonrası iyi hijyen uygulamaları hastalığın yayılmasını önleme açısından çok önemlidir. Virüs doğrudan eti ellemekle yada kanatlıdan başka yemeklere, yemeğin hazırlandığı yüzeye yada kullanılan alete çapraz bulaşmayla da geçebilir.

Kanatlılarda patojenitesi yüksek H5N1 virüsünün neden olduğu kuş gribi salgınları, Asya ve Avrupa nın çeşitli yerlerinde, enfeksiyonun kaynağı ve insanlara bulaşması halinde oluşabilecek riskler hakkında endişe uyandırmıştır. Şu andaki kanıtlar, insanlarda görülen vak'aların büyük bir çoğunluğunun canlı yada ölü bir kanatlıyla direkt temas sonucu meydana geldiğini göstermektedir. Virüsün bulaşması ayrıca, enfekte tozlu havanın solunması veya virüsün bulaştığı yüzeylerle temasta bulunulması ile de gerçekleşebilir. Hasta kanatlı, virüsü kendi salgılarında ve dışkısında taşır. WHO, virüsün insanlara, hasta kanatlı ürünleri ile temas durumunda da bulaşabileceğini belirtmektedir. Ancak pişirilmeden önce et virus ile bulaşmış olsa bile yada ürünler salgından etkilenmiş bölgeden gelse bile, bugün hastalığın iyi pişirilmiş kanatlı etinin tüketimi ile bulaştığına dair diğer bir deyişle insan enfeksiyonlarının kaynağı olduğuna dair hiçbir veri bulunmamaktadır.

×