HABERLER

Danimarka'da Şişelenmiş Sarımsaktan Botulizm

Almanya'da üretilen biberli yağlı sos içindeki sarımsak botulizme neden olmuştur. Zehirlenme, sağlıklı 38 yaşındaki bir erkeğin, 4 diş kadar sos içindeki tüketime hazır sarımsağı yemesi nedeni ile meydana gelmiştir. Almanya da Konservenfabrik Zachow da üretilen ürün sadece Danimarka ya Dansk Supermarket zincirine satılmıştır. Ürün oda sıcaklığında dayanıklı olup, açıldıktan sonra buzdolabında tutulması istenmektedir. Ürünün mikroskobik incelenmesinde tipik Clostridium görülmemiştir. pH: 4.7 olarak ölçülmüştür, Cl.botulinum tip B toksini belirlenmiştir. Aynı partiye ait açılmamış 1 kavanozda ve diğer partilere ait 2 kavanozda toksin belirlenmemiştir.
Alman ve Danimarkalı uzmanlar, ürünün güvenli üretim ve satış koşullarını belirlemeye çalışmaktadır. Alman yetkililer 134 kavanozun şişme nedeni ile reddedildiğini belirtmiştir. Üretici bunun gerçek nedenini belirlemek için bir çalışma yapmamıştır. Ürüne merkezin birkaç dakika 83-85oC de kaldığı bir ısısal işlem uygulanmaktadır. Danimarka da insanlarda botulizm ender görülmektedir. Hastaya antitoksin verilmiş ve 1 hafta sonra iyileşmiştir. Bu botulizm vakası dikkatli olmanın gerekli olduğunu göstermektedir. Gelişmiş ülkelerde yaygın olarak tüketilen hazır gıdalarda da botulizm tehlikesine karşı dikkatli olunması istenmektedir. Daha da önemlisi üreticiler ve yetkililer, Cl. botulinum un üremesini önleyecek üretim koşullarını sağlamada çok dikkatli olmalıdır.

×