HABERLER

Susam Tohumu Bazlı Ürünlerde Salmonella Montevideo

Avustralya ya ithal edilen 3 ve Yeni Zelanda ya ithal edilen 1 gıda ürününde Kasım 2002 den beri Salmonella Montevideo belirlenmiştir. S. Montevideo Avustralya da Mısır dan ithal edilen tahinden izole edilmiştir. Laboratuarda yapılan testler Nisan 2003 de Lübnan da tahinden yapılan bir ürün olan helvadan da aynı suşun izole edildiğini göstermiştir. Ağustos 2003 de Avustralya daki diğer üreticiden de S.Montevideo tekrar izole edilmiştir. Yeni Zelanda da ise 2001 yılında 5, 2002 yılında 21 S.Montevideo vak ası görülmüş, Temmuz 2003 de tüketici şikayetleri araştırılırken mikroorganizma nohut ve tahinle yapılan bir ürün olan ticari humustan izole edilmiştir. Humusun hazırlanmasında Mısır dan ithal edilen tahinin kullanıldığı ve tahinin de S.Montevideo pozitif olduğu belirlenmiştir. Avustralya ve Yeni Zelanda ya ithal edilen Mısır tahini aynı üreticide üretilmiştir. Bu pozitif test sonuçları ürünlerin geri toplanmasını sağlamıştır. PFGE (Pulse Field Gel Electrophoresis) analizi, insanlardan, Mısır tahininden, helva ve humusdan elde edilen izolatların ayırt edilemediğini diğer bir deyişle aynı suş olduğunu göstermiştir. Montevideo Avustralya ve Yeni Zelanda da yaygın olmayan bir suştur. Araştırmalar ve pozitif test sonuçları, dünyanın Orta Doğu Bölgesindeki bulaşmış susam tohumu ürünleri nedeni ile devam eden bir problemin olduğunu göstermiştir. Tahinde Salmonella düşük sayıda bulunmuş ve ara sıra izole edilebilmiştir. İthal edilen gıdaların rutin analizleri sırasında Salmonella izole edilememesine rağmen, enfeksiyona neden olacak düzeyde bulunabilir. Bu durum özellikle tahin diğer gıdalar ile karıştırılarak kullanıldığı zaman, bakteriyal üreme için uygun bir ortamın oluşması ile görülür. 2001 bahar aylarında da İsveç de Türkiye den ithal edilen helvadan kaynaklanan Salmonella Typhimurim faj tipi (DT)104 enfeksiyonları görülmüştür. Sonuç olarak susam bazlı ürünler insanlarda Salmonella enfeksiyonlarına neden olmaya devam etmektedir, ürünün veya hammaddenin mikrobiyolojik analizlerinin yapılması her zaman yeterli değildir, üretim koşulları incelenmeli ve HACCP uygulaması üzerinde durulmalıdır.

×