HABERLER

BSE İle Bulaşmış Materyalin İşlenmesinde Ve Depolanmasında Riski En Aza İndirmek İçin Sağlanması Gereken 4 Koşul Nedir?

Uygun depolama koşulları : İşçilerin korunması için, et-kemik unu ile deri teması en aza indirilmeli, göz ve solunum sistemini korumak için toz düzeyi çok düşük tutulmalıdır. Et-kemik unu yeni üretildiği zaman yağ içeriği yüksek bir maddedir, toz oluşturmaz. Bununla beraber uzun süre depolamadan sonra büyük bloklar halini alır ve kırılarak kullanılır. Bu sırada toz partikülleri oluşur. Halkın ve çevrenin korunması için rendering işletmelerinde aşağıdaki önlemler alınmalıdır;

• Tesise girişler sınırlandırılmalı, sadece gerekli olan kişiler girmelidir
• Binaya girenlerin hepsi sağlık ve güvenlik şartları konusunda iyi eğitilmiş olmalıdır.
• Et-kemik ununun katılaşmasını önlemek için depo içinde düzenli bir dönüşüm sağlanmalıdır
• Bina bakımlı olmalı, hayvan, böcek ve kuş girişi önlenmelidir.

Et-kemik unu depolarında diğer bir problem yangın riskidir. Yağ oksidasyonunun arttığı yerlerde tehlike fazladır. Bu nedenle rutin olarak antioksidanlar eklenmelidir.

Temizlik Standardının Yüksek Olması : Bir çok patojeni içeren materyalin dezenfeksiyonunda sodyum hipoklorür solusyonu kullanılmaktadır. Ancak BSE ye neden olan protein klora dirençli olduğu için bu yöntemin kullanılması uygun değildir. Avrupa Topluluğu araştıma projesi olarak devam etmekte olan, alternatif bir yaklaşım sodyum hidroksit gibi sıcak alkali solusyonların kullanılmasıdır. Katı materyal partiküllerinin atık drenaj sistemine girmesi önlenmelidir. Dolum noktaları ve uç noktalarda uygun toz filtreleri bulunmalıdır. Temizlik ve bakım için gerektiğinde sökülebilir uygun ekipmanlar olmalıdır. Et kemik ununun depo dışına alınması el ile işleme ve toz oluşumunu en aza indirecek şekilde planlanmalıdır. Uygun eğitimli personel tarafından her bir depo için bulaşmayı önlemek amacı ile açık iş programı hazırlanmalıdır. Bütün depolar tekrar kullanılmadan önce tamamen boşaltılıp, temizlenmelidir. Kaba kirlerin uzaklaştırılması için endüstriyel tipte elektrik süpürgesi kullanılması önerilmektedir. Bunların içinin boşaltılmasına özel bir dikkat gösterilmeli, çıkanlar rendering işletmesine verilmeli, özel bir makinede yakılmalı veya uygun bir başka yol izlenmelidir. Erimiş hayvansal yağları uzaklaştırmak için yağ giderici bir işlem uygulanmalıdır. Binadaki bütün tahta ve gözenekli yapılara erimiş hayvansal yağların girip girmediği dikkatle kontrol edilmelidir. Taban, yer, duvar ve tabanlar yine materyal ile bulaşma açısından kontrol edilmeli, hiçbir sıvı veya katı materyal çevrede kalmamalıdır. Materyalin işlenmesinde uygun koruyucu elbise giyilmeli, tekrar kullanılmadan önce sıcak su ve deterjan ile yıkanmalıdır.

Çalışanların Korunması : Aşağıdaki işlerde çalışanların hepsi için aynı önlemler geçerlidir ;
Yakma tesisinde çalışanlar - et-kemik ununu yakarak ortadan kaldırır.
Renderingde çalışanlar - et-kemik unu üretir ve bunu rendering prosesinde yakıt olarak kullanabilir.
Taşıyıcılar - et-kemik ununu yükler ve işletmeden depolara taşır.
Kesimhane işçileri İnsan mukoz membranının et-kemik unu ile temasından kaçınmak için aşağıdaki önlemler alınmalıdır.
Personel su geçirmez koruyucu kıyafet, eldiven ve maske kullanmalıdır. Koruyucu kıyafet diğer işleri yaparken ve yemeğe giderken çıkarılmalıdır. Koruyucu kıyafet diğer kıyafetlerden ayrı tutulmalı ve düzenli olarak yıkanarak temizlenmelidir.
Yüze veya göze sıçrama olursa, bol akan su ile yıkanmalıdır.
Eller ve derinin açıkta kalan kısımları bir şey yiyip içmeden, telefonu kullanmadan, tuvalete gitmeden önce yıkanmalıdır.
Güvenli çalışma prensiplerine bağlı kalınmalı, deriyi kesebilecek, yaralayabilecek hatta iğne ucu kadar delebilecek yaralanmalardan kaçınmak için özel dikkat gösterilmeli ve bu gibi aletlerin kullanılması en aza indirilmelidir.
Eğer bir kesilme veya yaralanma söz konusu ise, yara kanatılmalı, sabun ve su ile yıkanmalı, su geçirmez bandaj ile kapatılmalıdır.
Güvenli Taşıma : Taşıma sırasında saçılmayı önlemek için taşıma araçlarının kapakları sıkı ve sağlam olmalıdır. Renderinge ait materyalin taşınmasında kullanılan hiçbir araç elektrik süpürgesi ile uygun şekilde temizlenip, dezenfekte edilip kurutulmadıkça diğer bir materyalin taşınmasında kullanılmamalıdır. Temizliğe ait kayıtlar çok ayrıntılı şekilde dökümante edilmelidir.

×