HABERLER

FSSC 22000 : 2023

• ISO 22000 : 2018
• İlgili sektör için teknik spesifikasyonları esas alan ön gereksinim programları (ISO/TS 22000-x ,PAS xyz gibi) Gıda zincirindeki kategori tanımı ISO 22003-1;2022’deki gibidir
• FSSC 22000’in ilave istekleri aşağıdaki başlıklarda toplanmıştır;
1- Satın alınan materyal ve servis yönetimi (gıda zincirinin bütün kategorileri için istenmektedir)
a- Kullanılan laboratuar analiz servisi geçerli kılınmalı ve kanıtlanmalıdır. ISO 17025 gibi uluslarlararası standartlar ile lab. Akreditasyonundan söz edilmektedir.
b- Belli kategorilerde acil olarak yapılan satın almalar için dökümente edilmiş prosedür istenmektedir
c- Belli kategorilerde ilave kontrolları içeren hayvan, balık, su ürünü alım politikası istenmiştir
d-Belli gıda zinciri kategorilerinde hammadde ve son ürün spesifikasyonlarının gıda güvenliği, kalite, yasal şartlar ve müşteri istekleri açısından sürekli uygunluğunu sağlayacak uygulama ve gözden geçirme prosesi oluşturulmalıdır.
e- Ambalaj malzemesi üretimi yapanlar hammadde olarak geri dönüştürülen paketlerin hammadde olarak kullanımına ilişkin kriterleri oluşturmalı ve ilgili yasal ve müşteri şartlarını sağlamalıdır.
2- Ürün etiketi ve basılmış materyaller (gıda zincirinin bütün kategorileri için istenmektedir)
3- Gıda savunması (Tehdit değerlendirme) (gıda zincirinin bütün kategorileri için istenmektedir)
5- Hilelerin önlenmesi (Zaafiyet analizi) (gıda zincirinin bütün kategorileri için istenmektedir)
6- Logo kullanımı
7- Allerjenlerin yönetimi
8- Çevre yönetimi (belli gıda kategorileri için)
9- Kalite kontrol
10- Nakliye ve depolama
11- Tehlike kontrolu ve çapraz bulaşmanın önlenmesi için ek uygulamalar, ekipmanlar, ölçümler (Yabancı madde yönetimi, dolu tanker, boş tanker kontrolları)
12- Ön gereksinim programlarının kanıtlanması, ISO 22000:2018’e ek olarak rutin olarak çevre kontrolları ile üretim alanının ( iç ve dış )çevresi ve işletme ekipmanlarının gıda güvenliğine uygunluğu kanıtlanmalıdır. Kontrol şekli ve sıklığı ilgili teknik spesifikasyon ve riske dayalı örnekleme kriterini esas almalıdır.
13- Ürün tasarımı ve geliştirilmesi
14- Personel Sağlığı (Hayvan yemi üreticileri için)
15-Ekipman yönetimi
16- Gıda kayıpları ve atıklar
17- İletişim

×