HABERLER

Gıda Fabrikası Çalışanlarında Lejyoner Hastalığı Tespit Edilmiştir



İngiltere de çorba ve gıda katkı maddeleri üretimi yapan bir gıda fabrikasında çalışan 2 işçi Lejyoner hastalığına yakalanmıştır. Bu 2 işçinin durumu üzerine, fabrika bir süreliğine kapanma kararı almıştır. Firma strese girmiştir ancak ürünler sağlık riski taşımamaktadır. Legionella bakterisinin bulunduğu yerler, genellikle yeterli bakımı yapılmayan insan yapımı su sistemleridir. Özellikle oteller, hastaneler ve fabrikalar gibi büyük sistemler Legionella bakterisi için çok elverişli yerlerdir. Lejyoner hastalığı, Legionella bakterisinin solunum yoluyla vücuda alınmasıyla başlar. Kişiden kişiye bulaşmamasına rağmen, bu bakteri su ile çalışan hava soğutma üniteleri gibi çeşitli su sistemleri ile yayılır. Özellikle duş, sauna, ve soğutma kuleleri gibi su kaynaklarında bulunabilir. Bakterinin solunum ile alındıktan sonra 2-10 gün kuluçka dönemi vardır. Bu hastalığa maruz kalan şahıs; ateş, titreme, baş ağrısı veya kas ağrısı gibi grip benzeri şikayetlerde bulunmaya başlar. Daha sonra da kuru öksürük ve solunum güçlüğü ile zatüreye dönebilir.Bakterinin pnömoniye neden olan formu öldürücüdür. Lejyoner hastalığına yakalananların % 30 unda ishal ve kusma, % 50 sinde sayıklama, konfüzyon görülür.

×