HABERLER

Tazelik İndikatörleri


Tazelik indikatörleri süre-sıcaklık integratörlerinden farklıdır. İşaret, sıcaklığa bağlı olmaktan çok ürün kalitesi ile doğrudan ilişkilendirilmiştir. Günümüzde önerilen indikatör etiketler arasında Paketlerdeki hava boşluğu etiketleri, elektronik dedektörler ve optik dedektörler bulunmaktadır. Genellikle tazelik indikatörleri CO2, SO2, NH3, aminler, H2S, organik asitler, etanol, toksinler veya enzimler gibi mikrobiyolojik metabolitlerin varlığının belirlenmesine dayanır. Tazelik indikatörleri uçucu veya uçucu olmayan bileşikleri veya ürünün kendisindeki değişiklikleri belirleyebilir. H2S gibi uçucu bileşikler, miyoglobin bazlı kimyasal indikatörler ile belirlenebilir. Biyojenik aminler veya ATP parçalanma ürünleri gibi uçucu olmayan bileşikler ise, enzimatik indikatörler ile belirlenebilir. Üründeki değişiklikleri belirlemek için, immunokimyasal metotlar kullanılmaktadır.

Miyoglobin bazlı tazelik indikatörleri, miyoglobinin görülebilir absorbsiyon spektrumunu baz almıştır. Bu spektrum H2S ile değişmekte olup, değişiklik H2S konsantrasyonu ile korele edilmiştir. Ticari olarak metmiyoglobin bazlı tazelik indikatörleri bozulma sonucu H2S oluştuğu zaman kahverenginden kırmızıya dönmektedir. Bunlar modifiye atmosferde paketlenmiş kanatlı ürünlerinin taşındığı araçlarda kullanılmakta olup, duyusal bulgular ile iyi bir korelasyon içindedir. Etanol indikatörleri de kanatlı ve taze balığın mikrobiyolojik bozulması ile etanol konsantrasyonu arasındaki korelasyonu esas almıştır.

Bilinen tek ticari tazelik indikatörü, Cox Recorder tarafından üretilen Fresh Tag dır. Bu etiketler uçucu aminler ile reaksiyona girince renk değiştirmektedir. Etikette kimyasal içeren fitil bir plastiğe bağlanmıştır.

Bu konuda değişik kuruluşların farklı çalışmaları bulunmaktadır. Sira Technologies tarafından üretilen Food Sentinel barcode içinde yer almakta olup, biyokimyasal reaksiyonlara dayalıdır. Belirli bir mikroorganizmanın varlığında barcode okunamamaktadır. Lawrence Berkeley Laboratuarları da E.coli O157:H7 enterotoksinini belirleyecek özel bir materyal geliştirmiştir.

×