HABERLER

Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri İçine dahil edilen yeni terimler

Kısaca tanımlayacak olursak;
TACCP (Threat Assessment Critical Control Point)-Tehdit Değerlendirme ve Kritik Kontrol Noktaları- Kötü niyetli bulaştırma - Gıda terörizmi

VACCP (Vulnerability Analysis Critical Control Point)-Zafiyet Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları-Sahtecilik - taklit veya tağşiş

BRCGS V.9, a göre HACCP gıda güvenliği ekibi aşağıdaki tehlikeleri dikkate almalıdır;
- Mikrobiyolojik
- Fiziksel bulaşma
- Kimyasal ve radyolojik bulaşma
- Sahtecilik - hile (Örneğin taklit veya planlı kasıtlı tağşiş)
- Kötü niyetli bulaştırma (sabotaj, security, gıda güvenilirliği)
- Allerjen

Tağşiş veya ikame riskine karşı diğer bir deyişle hileli gıdalara karşı zafiyet değerlendirmesi ve zafiyet değerlendirme planı istenmiştir (VACCP).

Sabotajlardan korunmak için ise tehdit değerlendirmesi ve kritik kontrol noktaları (TACCP) ile gıda savunma planı istenmiştir.

×