HABERLER

Genetiği değiştirilmiş gıdalar ile ilgili bazı sorular

Genetiği değiştirilmiş gıdalar ile ilgili bazı sorular ve bu soruların cevapları:


GM Gıdalar Bizim DNA mızı Değiştirir mi?
Hayır, DNA yendikten sonra sindirim ile tamamen parçalanır.

GM Gıdalar Nedeni ile Her Hangi Bir Kimse Hastalanmış mıdır?
Hayır, ters bir etki rapor edilmemiştir. 1980 li yılların sonlarında genetik olarak değiştirilmiş bir bakteri kullanılarak üretilen L-triptofanın tüketilmesi ile 1500 kişi hastalanmış ve 37 kişi Amerika da ölmüştür. Ancak bu olay Japon üreticinin standart saflaştırma işlemindeki hatalarından kaynaklanmıştır. Diğer gıda üretim metotlarında olduğu gibi gıda katkı maddelerinin mikroorganizmalardan elde edilmesi halinde de dikkatli bir saflaştırma işlemi gereklidir. Japon üretici 1988 sonu ve 1989 başında L- triptofan üretiminde bir çok değişiklik yapmıştır. Bunlardan birisi verimi artırmak için, genetik olarak değiştirilmiş Bacillus amyloliquefaciens i kullanmasıdır. Aynı zamanda ters ozmozu kaldırıp ve kullanılan aktive edilmiş karbon miktarını azaltarak saflaştırma işlemini de değiştirmiştir. Resmi kuruluşlar hastalık ve ölümlerden genetik olarak değiştirilmiş bakterinin sorumlu olmadığını belirtmişlerdir.

Tüketiciler GM Gıdalar ile Çok Miktarda rDNA alıyorlar mı?
Hayır, bu yöntemle alınan değiştirilmiş DNA, bu gıda alındığında tüketilen toplam DNA nın 1/250000 i kadardır. GM gıdadan rDNA segment transferi geleneksel yöntem ile elde edilen gıdadan çok daha azdır.

Bilim Adamları GM Gıdaların Yenmesinin Zararsız Olduğunu Kanıtlayabilir mi?
Ne yazık ki herhangi bir gıdanın tamamen zararsız olacağını kanıtlamak mümkün değildir. Bilim bu yönde mantık yürütmez ve çalışmaz. Bilim adamları çeşitli gıdalar için güvenlik konusunda uzun yıllara dayanan bilgilerini, yeni gıdalardaki riskler için göz önüne alır. Genetik olarak değiştirilmiş olan ile geleneksel olanın arasında güvenlik ve besin değeri konusunda farklılıklar olabilir. Eğer GM gıdaya gen aktarımı güvenli olarak tüketilen bir gıdadan yapılmışsa, bu GM gıda da genel olarak güvenli olarak kabul edilir. Bunun aksine gıda için tamamen yeni bir kaynaktan gen aktarılmış ise, bunun araştırması yapılarak toksin, beslenmeyi engelleyici madde ve allerjen içermediğinden emin olunmalıdır.

Güvenlik Bakımından GM Gıdalar Test Ediliyor mu?
Evet, piyasada bulunan bütün GM gıdaların ilmi olarak güvenlik taramasından geçirildiği tarih yazılıdır. Satışa sunulan bütün gıdalar güvenlik bakımından FDA nın yüksek güvenlik standardına sahiptir.

Gıdalarda Hangi Riskler Dikkate Alınmalıdır?
Mikrobiyolojik olanlar ile, toksisite, allerjinisite ve beslenme faktörlerini de içeren ve bütün gıda güvenliğini ilgilendiren riskler dikkate alınmalıdır. Eklenen DNA veya DNA ların güvenliğini incelerken, bilim adamları bu genin tarihsel güvenilirliğini göz önüne alır. Ayrıca yeni üretilen gıda içinde herhangi bir toksin veya allerjen üretip üretmediğine bakar.

×