HABERLER

GIDA HİJYENİ serisi kitaplarımız hakkında özet bilgi ve sipariş

GIDA HİJYENİ 1- TEMEL GIDA HİJYENİ
Gıda hijyeninin prensipleri 7 bölüm içinde incelenmiştir. Gıdaya olan her türlü bulaşmanın önlenmesi, bulaşmış olan mikroorganizmaların gıdada üretilmemesi ve
bulaşanların nasıl ortadan kaldırılacağı örnekler ile açıklanmıştır. Mikroorganizmalar hakkında genel bilgi, değişik gıda gruplarının ve hatalı işleme tekniklerinin neden olduğu salgınlar, bulaşma indikatörleri ve gıdaların neden olduğu hastalıklar hakkında özet bilgiler tablolar şeklinde anlaşılır bir dil ile verilmiştir.

GIDA HİJYENİ 2- GIDA İŞLETMELERİNDE HİJYEN
Gıda güvenliğine giriş bölümünde GMP, HACCP, Ön koşul programları, ISO 22000 ve belgelendirme konuları kısaca açıklanmıştır. İşletmenin yapısı ve tasarımı ayrıntılı
şekilde anlatılmıştır. Işıklandırma, drenaj, taban eğimi üzerinde durulmuştur. Bulaşmayı önleyecek engeller(bariyerler) detaylandırılmıştır. İşletme çevresinin hijyenik yerleşimi, iş akışı prensibine göre tasarlanmış temiz ve kirli alanların ayrıldığı farklı iç yerleşim planları şematik olarak yer almıştır. Yüksek ve düşük riskli alanlar tanımlanmıştır. Bunlara dikkat edildiğinde yasal şartlar ve gıda güvenliği (ISO 22000, IFS, BRC) denetimlerindeki istekler anlaşılmış ve karşılanmış olur. Gıda güvenliği denetimlerinde üzerinde önemle durulan personel donanımları, soyunma odaları ve tuvaletler yine detaylı işlenmiştir. Depolama, nakliye ve sıcaklık kontrolü içinde izlenebilirlik ve sabotaj konularına da değinilmiştir. Temizlik ve sanitasyon başlığı altında yönetimin sorumluluğu, biyofilm, kötü sanitasyonun nedenleri ve kontrolü, mikrobiyal direnç, dezenfektanların etkinliği ve rotasyonu açıklanan konular arasındadır. Zararlı kontrolü, yabancı madde yönetimi, gıda kanunlarında hijyen ile ilgili yaptırımlar ve gıda hijyeni sabotaj ilişkisi de kitapta yer alan diğer bölümlerdir. Ayrıca her bölüme ilişkin birçok pratik bilgi, rehber, talimat ve form ekler kısmında verilmiştir.

GIDA HİJYENİ 3- GIDA GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI
Ön koşul, HACCP, ISO 22000 : Gıda güvenliği yönetim sistemlerinin prensipleri GMP, HACCP ve ISO 22000 başlıkları altında açıklanmış, Kalite yönetim sistemi (ISO 9000) ile farklılığı vurgulanmıştır. Bunlardan önce prosedür, talimat, form, doküman terimleri açıklanmıştır. Ön gereksinim programları, SSOP detaylı yer almıştır. Tehlike analizi üzerinde durulmuş, ön gereksinim programları (OGP) ile işleme ön gereksinim (OOGP) ve CCP’nin farkı örnekler ile açıkça anlatılmıştır. Farklı gıda üretimlerine ait önemli tehlikeler ayrı bir bölümde açıklanmıştır. HACCP’in geçerli kılınması ve kanıtlanması örnekler ile detaylı açıklanarak, gıda güvenliği yönetim sistemlerinin izlenmesi ve denetlenmesinde sık yapılan hatalara dikkat çekilmiştir. Eklerde ISO 22000 çalışmasına ait bir örnek verilmiştir. Günümüzde sıklıkla bilinçsiz olarak kullanılan risk analizi ve aşamaları anlatılmış, halk sağlığı hedeflerinden HACCP kriterlerine nasıl geçildiği açıklanmıştır. 2012 basımı olan bu kitapta teorik ve pratik bilgiler harmanlanarak temel kavramlar çok açık bir dil ile anlatılmış olup, gıda güvenliği standartlarının yeni versiyonlarının anlaşılması ve uygulanmasında da rehber niteliğindedir.

GIDA HİJYENİ 4- GIDA HİJYENİ EĞİTİCİ REHBERİ
Gıda çiftlikte üretimden tüketilinceye kadar, gıda zinciri olarak adlandırdığımız taşıma, depolama, işleme ve paketleme gibi birçok aşamalardan geçer. Bu uygulamaları yapacak kişilerin bilgili ve bilinçli olması başarıda çok önemlidir. Gıda kanunumuz bunlara ilişkin eğitimi ve beceriyi sağlama görevini işletmelerde sorumlu yöneticiye vermiştir. Ancak güvenli olarak üretilen gıdanın restoran ve evlerde hazırlama, pişirme ve sunum aşamasında yapılan hatalarla kolayca sağlığa zararlı hale gelebileceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle yalnız üretimde değil, gıda zincirinin her aşamasındaki gıda hijyeni kuralları toplumun bütün bireyleri tarafından gerektiği kapsamda bilinmelidir. Eğitici rehberi esas olarak uluslararası standart olarak kabul edilen 8 saatlik ‘Temel gıda hijyeni’ eğitimini alan ve eğitimi verecek kişiler ile bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenler için hazırlanmıştır. Bu eğitim yüksek riskli gıdaların hazırlanmasında çalışan gıda işleyicilere verilmesi zorunlu olan eğitimdir. Gıda sektöründe çalışan örneğin satın alma sorumluları, makine mühendisleri ve bakım personeli de belli konulardan haberdar olmalıdır. İşe yeni başlayanlar ve düşük riskli gıdaları işleyenlere nasıl eğitim verileceği açıklanmıştır. Ayrıca orta ve ileri düzeyde hijyen eğitimlerinin planları, konu içerikleri ve yararlanılacak kaynaklar verilmiştir.

GIDA HİJYENİ 5- GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
Dünyanın her yerinde her geçen gün daha çok sayıda gıda güvenliği sorumlusuna ihtiyaç duyulmakta, ulusal ve uluslararası kuruluşlardaki denetçilerin ve bağımsız kuruluşların sayısı artmaktadır. Bu durumda gıda sanayiinde, resmi ve özel gıda kuruluşlarında çalışacak çeşitli kademelerdeki kişiler ‘hangi bilgilere sahip olmalıdır’ sorusu akıllara gelmektedir. Bu soru bankasının amacı gıda güvenliği söz konusu olduğunda çalışacak kişilerin uluslararası kriterlere uygun olarak seçilmesi, değerlendirilmesi ve eğitilmesine bir standart getirmeye yardımcı olmaktır. Sektördeki sorumluluğa göre başarılı olunacak 3 farklı düzey belirtilmiştir. Bir üst düzeye geçmeden alt seviyelerde başarılı olunması gerektiği unutulmamalıdır. Kitap, 2000’e yakın soru ve 60 vak’a analizini içermektedir. Test sorularının çoğunun yanıtları 4 ciltlik ‘Gıda Hijyeni’ serimizde bulunmaktadır.

×