HABERLER

Gıda güvenliği standartları ve denetimler

Gıdanın sağlığa zarar vermemesi için belli standartlara uygun olması istenir. Bu ulusal ve uluslararası standartlar çeşitli kuruluşlarca denetlenir. Ancak son yıllarda birçok kurum kendi standarlarını hazırlama ve bunları denetleyerek belge verme yoluna gitmektedir. Bu durumda bir gıda üreticisi çeşitli kuruluşlara ürününü satabilmek için kapsamı hemen hemen aynı ancak isimleri farklı olan çok sayıda belgeyi almak durumunda kalmaktadır. Diğer taraftan genç bir mühendisi bu karmaşa içerisinde konunun özünü anlamakta güçlük çekmektedir. Örneğin ön koşul programları olarak adlandırdığımız konular PAS 220 adı altında toplanmıştır. Bunlar içinde yer alan konular parçalanarak biyoterörizm PAS 96, araç güvenlik rehberi PAS 69 , ambalaj malzemesi üretimi ve tasarımı için gıda güvenliği ön koşul programları PAS 223 adı altında yayınlanmıştır. Bu standartlara bakıldığında neyin nasıl yapılacağı konusunda teknik detayların yer almadığı görülmektedir. Örneğin PAS 223 uygulayıcının bilmesi gereken yeterli drenaj için uygun eğimi veya uygun havalandırmanın nasıl olacağını içermemektedir. Bütün bunlar ön koşul programlarıdır ve Gıda Hijyeni 2 ve 3 kitaplarımızda ayrıntılı olarak verilmiştir.

×