HABERLER

Gıda güvenliğinde hatalı analizin bazı sonuçları

Gıda kaynaklı hastalık gıda ilişkisi açıklanırken, hızla gelişen teknoloji dikkate alınmalı, ileri kanıtı esas alan lab yöntemleri kullanılmalı ve bulgular iyi yetişmiş gıda mikrobiyologları tarafından değerlendirilmelidir.

WHO (Dünya Sağlık Organizasyonu), her yıl dünyadaki her 10 kişiden 1 kişinin gıda kaynaklı hastalıktan etkilendiğini belirtmektedir. 2015 yılında, 2010 yılı verileri esas alındığında her yıl 600 milyon gıda kaynaklı hastalık vak’ası görülürken, 421 bin kişinin öldüğü ve bunlara 31 iyi bilinen patojenin neden olduğu belirtilmiştir. Veriler incelendiğinde vak aların büyük kısmına neden olan etmenin bilinmediği ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan ABD de yılda 270 bin gıda kaynaklı hastalığın önlenmesi ile, sağlık harcamaları ve verimlilik maliyetinin 500 milyon dolar azalacağı açıklanmıştır. 1999- 2008 arasındaki veriler baz alındığında, ABD de listoriozis vak’alarına meze tipi et ve süt ürünlerinin neden olduğu belirlenmiştir. 2003 yılında meyve ve sebzeler, listoriozis açısından düşük risk grubu olarak tanımlanmıştır. Bu risk değerlendirmesi, 2011 yılında ABD de kavunun neden olduğu 140 dan fazla kişinin etkilenip, 30 kişinin öldüğü listeriozis salgını ile değişmiştir. Daha sonra görülen dondurulmuş sebze ve karamel elmanın yol açtığı listeriozis salgınları da yüksek bulaşma ve uzun süre depolamanın meyve- sebze grubunun riskini artırdığını ortaya koymuştur. Gıda kaynaklı hastalık- gıda ilişkisi açıklanırken, hızla gelişen teknoloji dikkate alınmalıdır.

Tüketilen gıdanın güvenli olması, halk sağlığını etkilediği gibi gıda endüstrisinin iş başarısını da etkiler. Örneğin 2011 yılında Almanya da görülen 4000 kişinin hastalandığı ve 56 dan çok kişinin öldüğü E.coli O104:H4 suşunun neden olduğu salgının önce Ispanya dan ithal edilen salatalıktan kaynaklandığı açıklanmış ve Ispanya endüstrisi haftada 200 milyon dolar kaybetmiştir. Rusya AB den taze meyve sebze alımını durdurmuştur. Daha sonra Alman yetkililer salgının Mısır dan ithal edilen filizlenmiş tohumdan kaynaklandığını açıklamıştır. Burada hatalı verilerin yanlış değerlendirilmesi nedeni ile haksız yere finansal zarar söz konusu olmuştur. Global gıda güvenliğini sürekli iyileştirmek için gıda sanayi, hükümet ve akademisyenler işbirliği içinde olmalı ve ileri kanıtı esas alan laboratuar yöntemleri kullanılmalıdır.

×