HABERLER

Etlerde patojenleri azaltan yeni teknikler

Et ve kanatlılarda patojenleri azaltmak için kullanılan tekniklerde son yıllarda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. FSIS, buhar pastörizasyonu, antimikrobiyallerin kullanımı gibi uygulamalarda bazen uygulamanın tamamen yeni olduğunu, bazen de kullanılan ekipmanın veya prosesin yeni olduğunu belirtmiş ve hepsini yeni teknoloji olarak adlandırmıştır.

Sanayinin gıda güvenliği konusunda giderek bilinçlendiği ve özellikle küçük işletmelerin de yeni teknolojileri yaygın şekilde kullanacağı belirtilmiştir. FSIS etlerde patojenleri kontrol etmek için özel sektör, üniversite, ekipman üreticisi, laboratuar, paketleme firması vb. çeşitli kuruluşlarca geliştirilen yeni metotları aşağıdaki gibi listelemiştir;

1- Kanatlının iç organlarını ayıran yeni bir sistem ; Dakikada 140 kanatlının iç organı ayrılıyor
2- pHarlo Blue 0020 antimikrobiyal ajan ; Kanatlıların toplandığı rayda sprey olarak uygulanıyor
3- Zats kanatlı işletmeleri için tekrar işleme sistemi
4- Sıcak sığır karkaslarında %5 e kadar laktik asit kullanan ve kanatlı işletmelerinde hipoklorik asit ile tekrar işleme yapan TOMCO ekipman üreticisinin patojen yönetim sistemi
5- Sığır karkası yıkama sisteminde kan akıtmadan sonra sodyum hidroksit kullanılması
6- Kanatlının tekrar işlenmesinde accutab klorlama sistemi
7- Kanatlının tekrar işlenmesinde ashland klorlama sistemi
8- Sığır eti parçalama ve kemik sıyırmada %2.5-5.0 laktik asit kullanılması
9- Sıvı yumurta ve yumurta ürünlerinin pastörizasyonu
10- Mikrobiyal bulaşmayı azaltmak için inspexx 100 kanatlı yıkama ve soğutma proses suyunun tekrar kullanılması
11- Sığır eti parçalarına antimikrobiyal olarak düşük basınçta(25-30 psi) 20 ppm sodyum hipoklorit püskürtülmesi
12- Sosisler için alkar-rapidpak yüzey pastörizasyonu
13- Kanatlı işleme suyunda antimikrobiyal madde olarak klordioksit kullanımı
14- Sığır karkasından döş, pirzola vb. parçaların ayrılmasında hava enjeksiyon prosedürü
15- Gıda ile temas eden ve etmeyen yüzeylerin ozonla zenginleştirilmiş soğuk su ile çalkalanması
16- Gıdalardaki patojenleri öldürmek için özel basınçlı kap kullanımı
17- Kanatlı işletmelerinde cecure tekrar işleme hattı
18- Kanatlı eti parçaları öğütülmeden ve paketlenmeden önce antimikrobiyal madde olarak klordioksit kullanımı
19- Kanatlı karkasının batırıldığı tanka verilen suda 20-50 ppm serbest kullanılabilir klor olması
20- Hindilerin karbondioksit atmosferinde sersemletilmesi
21- Yumurta ürünlerinin raf ömrünü uzatmak için L -49 yeni alternatif süre/sıcaklık pastörizasyon metodu
22- Sığır başı ve dilinin temizliğinde %2.0-2.8 laktik asit püskürtüp sürekli fırçalayan özel bir kabinin kullanılması
23- Kesim öncesi canlı hayvanların derilerine E.coli O157: H7 yi öldürmek için bakteriyofaj püskürtülmesi
24- Sığır başı ve sakatatı %2.5 sitrik asit kullanarak işleme
25- Tekrar işlemede AvGard XP sodyum meta silikat
26- Kesim öncesi canlı hayvanların derilerine Salmonella yı öldürmek için bakteriyofaj püskürtülmesi
27- Kanatlı haşlayıcıda 1,3-dibromo-5,5-dimetilhidantoin (DBDMH) kullanılması

×