HABERLER

Peynir hijyen kuralları

İngiltere’nin Gıda Standartlar Kurumu (FSA), tarafından yayınlanan rehber süt endüstrisi ile birlikte geliştirilmiş olup, peynir üreticilerinin yapacakları ve yapmayacaklarını içermektedir. FSA, İngilterede çıkarılan bir kanunla ‘gıda kontrolunun’ Tarım ve Sağlık Bakanlıklarından bağımsız olarak verildiği birimdir. Geçen sonbaharda AB yetkilileri Kuzey İngiltere’deki bir peynir üreticisini(Bowland) delil göstererek güvenlik ve hijyen kurallarının yeterli şekilde uygulanmadığını ileri sürmüştür. FSA denetçileri Kasım 2006’da bu işletmede 2 problem belirlemiştir. Birincisi, küflü peynirlerin kullanılması, ikincisi de yerlerin süpürülmesi ile ilgilidir. Bu 2 konuya yeni FSA rehberinde detaylı olarak yer verilmiştir. FSA tarafından yerlerin süpürülmesinin, gıda zincirinde daha sonra bir işlemenin olmadığı durumlarda asla kabul edilemez bir uygulama olduğu belirtilmiştir. Diğer taraftan işletme dökümanında küf ile bulaşmış peynirin atılacağı yazmasına rağmen, ne üretim sırasında ne de son üründe küflenen peynirlerin atılmadığı belirlenmiştir. FSA rehberinde açıklanan bu konu, özellikle yumuşak peynir üretimi için önemlidir. Özellikle siyah küflü peynirler aflatoksin riski taşıdığı için atılmalıdır. Sert peynirlerin küflenmesi halinde ise, küflü olmayan kısımdan da 2 cm’yi kesecek şekilde küflü kısım kesilerek atıldıktan sonra temiz kısım kullanılabilir. FSA ve peynir işletmesi, hijyen denetimlerine başlamıştır. Sıkı kontrol ile gösterilen bu çaba, AB’nin yasal uygulamalarına başarı ile uyulacağına işarettir.

×