HABERLER

ABD'de İçme Sularında Alglerin Kansere Neden Olan Toksin Ürettiği Belirlenmiştir

Batı Palm Plajı ve 3 güneybatı Florida yerleşim merkezinde hemen hemen 185 bin kişinin içtiği suda alglerin kansere neden olan toksinler ürettiği belirlenmiştir. Charlotte, Sarasota ve DeSoto ya su servisi yapan Peace River su işletmesinden sağlanan örneklerde Dünya Sağlık Teskilatinin (WHO), güvenli kabul ettiği düzeyin 5 kati microcystin bulunmuştur. Bati Palm Plajında 80 bin kişinin yaşadığı bölgede de güvenli düzeyin 2 kati microcystin belirlenmiştir. Tümör oluşumunu ilerleten toksin, kromozomlara zarar vermekte ve laboratuvarda test edilen farelerde anormal küçük beyinlerin oluşmasına neden olmaktadır. 1996 yılında Brazilya'da 50 diyaliz hastasi bilinmeyen bir şekilde bulaşmış su nedeni ile ölmüştür.

Florida da 34 bin kişinin su içtiği 3 fabrikadan alinan örneklerde cylindrospermopsin düzeyi yüksek bulunmuştur. Uzmanlar önceden suyun arıtılması ile yapışkanlığın ortadan kalktığını ve zehirin öldürüldüğünü kabul ederken, bugün filtrasyon ve kimyasalların algleri ortadan kaldırdığını ancak her zaman toksinlere etki etmediğini bilmektedir.

Biyologlar, Florida da 2.2 milyon kişi için yüzey sularını kullanarak, içme suyu üreten 20 fabrikadan sadece 15 ini alg ve toksinleri bakımından yeterli bulmuştur. Bu amaçla Şubat ve Ekim 2000 tarihleri arasında 422 örnek incelenmiş 2 işletmede çok yüksek düzeyde toksin belirlenmiştir. Ancak işletme sorumluları en son teknolojiyi kullandıklarını ve içme suyu ile ilgili bütün federal standartlara uygun üretim yaptıklarını, ayrıca hiç kimsenin bu nedenle hasta olmadığını açıklamıştır. Amerika da içme suyu standartlarında toksik algler ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Araştırmacılar bunun bir eksiklik olduğunu belirterek, insanların hasta olabileceğine ve hastalıkları ile alg toksini arasında ilişki kurulamayacağına dikkat çekmektedir.

×