HABERLER

Bazı Yerlerde Salmonella Türlerinin Büyük Harf İle Başladığını İtalik Yazılmadığını Görüyoruz

Bakterilerin sınıflandırılması yıllardan beri tartışılan bir konudur. Bergey s Manual ın 1984 yazımında Salmonella cinsi DNA/DNA hibridizasyonu, biyokimyasal özellikleri ve genellikle izole edildiği yer baz alınarak 5 alt cinse (subgenera) ayrılmıştır.

Alt Cins I- Sıcak kanlı hayvanların bağırsaklarından izole edilen patojen Salmonella ları içermektedir
Alt Cins II ve III - Eskiden Arizona olarak adlandırılan ve sık sık soğuk kanlı hayvanlardan izole edilen bakterilerdir
Alt Cins IV ve V - Genellikle çevrede bulunmaktadır. İnsanlardan seyrek olarak izole edilmektedir.
Daha sonra 1987 yılında Le Minor ve Popoff Salmonella nın enterica adı verilen tek bir türünün olmasını önermişlerdir. S.enterica, DNA/DNA hibridizasyonu ve biyokimyasal özellikleri baz alınarak 7 alt türe ayrılmıştır. Bu alt türler ;
Subsp. enterica(I)
Subsp. salamae(II)
Subsp. arizonae(IIIa)
Subsp. diarizonae(IIIb)
Subsp. houtenae(IV)
Subsp. bongori(V) şeklindedir. İlk 4 alt tür Kaufman sınıflandırmasına uymaktadır ve her alt tür O ve H antijenleri baz alınarak serotiplerine ayrılmıştır. Bu serotiplere de eskiden tür olarak bildiğimiz typhimurium, enteritidis, newport vb. isimler verilmiştir.

Sonuç olarak Salmonella nın tek bir türü olması (enterica) önerisi kabul edilecek olursa, mikroorganizmaların yazım kuralları baz alındığında Salmonella enterica italik yazı ile yazılacak veya altı çizilecek, bunun serotipleri olarak düşünülen ancak eskiden tür olarak bildiğimiz Typhimurium, Enteritidis, Newport vb. serotip olduğundan italik yazılmayacak, büyük harf ile başlayacaktır. Örneğin Salmonella enterica subsp. enterica Serotip Typhimurium şeklinde yazılması beklenirken, Journal of Food Protection gibi bu öneriyi uzun zamandır benimseyen dergilerde kısaca Salmonella Typhimurium olarak da yazılmaktadır.

×