HABERLER

Ticari Havuç Sularında Boturizm Zehirlenmesi


Ticari olarak üretilen havuç suyu ABD’de 4 botulizm vak’asına neden olmuştur. Tüketicinin havuç suyunu buzdolabında uygun şekilde muhafaza etmediği açıklanmıştır. Zehirlenmeye neden olabilecek hatalar araştırılmaktadır. 30 Eylül 2006’da Kanada Gıda Kontrol Birimi, Botulizm tehlikesi nedeni ile belli marka havuç sularını içmemeleri için tüketicileri uyarmıştır. Kalifornia’daki üretici firma Kanada’ya dağıttığı ürünleri geri toplamaktadır. Kanada’da her hangi bir vak’a görülmemiştir. Clostridium botulinum toksini gıdanın görünüşünde, kokusunda ve tadında bir değişiklik yapmaz. Bu bakteri dünyanın bilinen en güçlü biyolojik zehirini(toksinini) üretir. Zehir, Botulizm adı verilen hayatı tehdit eden ciddi bir zehirlenmeye neden olur. Vak’aların çoğu ölümle sonuçlanır. Clostridium botulinum, toprak kaynaklı sporlu bir bakteridir. Dolaysı ile hasat edilen havuçta bol miktarda bulunur, anaerobik (serbest oksijenin olmadığı) ortamda üreyerek toksin üretir. Toksini zehirlenmeye neden olur. Anaerobik olarak paketlenmiş gıdada toksin oluşumunu önlemek için bakteri ve sporları öldürülmelidir. Bu amaca, pH’sı 4.6’nın üzerinde olan gıdalarda sterilizasyon, pH’sı 4.6’nın altında olan gıdalarda da pastörizasyon ile ulaşılır. Tabii burada proses parametrelerinin (sıcaklık ve süre) doğru olarak belirlenmesi ve uygulanması esastır. Ürünün taze sıkılmış meyve suyu olması halinde ise, sıkıldıktan sonra bulaşabilecek olan bakterinin toksin oluşturmasını önlemek için ürün derhal buzdolabı sıcaklığına soğutulmalı ve birkaç saat için de tüketilmelidir.

×