Gıda Güvenliği Bilgi Ölçme ve Değerlendirme
ÖNSÖZ
2010 yılından bugüne kadar okurlarımıza ‘Gıda Hijyeni’ adı altında 4 farklı başlıkta kitap sunmuştuk. Her ne kadar ilgiden memnun olsak da bunların okuyucular tarafından ne kadar anlaşıldığı ve içselleştirildiği değerlendirilmelidir. Bunu ölçmek ve dolayısı ile değerlendirmeye bir standart getirmeye yardımcı olmak amacı ile ‘Gıda Güvenliği Bilgi Ölçme ve Değerlendirme' adı altında 2000’e yakın soru ve çoğunu literatürden derlediğimiz 60 vak’a analizini içeren 5. Kitabımızı sizlere sunuyoruz. 3 bilgi düzeyinde hazırladığımız soruların çoğunun yanıtları 4 ciltlik ‘Gıda Hijyeni’ serimizde bulunmaktadır.
Gıda güvenliği problemleri nedeni ile günümüzde hala can kayıpları ve ciddi kaynak kayıpları artarak meydana gelmeye devam etmektedir. Bunun en önemli nedeni de gıda güvenliği yönetimindeki insan faktörü ve güncellenmiş eğitim konusunun eksikliğidir. Dünyanın her yerinde her geçen gün daha çok sayıda gıda güvenliği sorumlusuna ihtiyaç duyulmakta, ulusal ve uluslararası kuruluşlardaki denetçilerin ve bağımsız kuruluşların sayısı artmaktadır. Bu durumda gıda sanayiinde, resmi ve özel gıda kuruluşlarında çalışacak çeşitli kademelerdeki kişiler ‘hangi bilgilere sahip olmalıdır’ sorusu akıllara gelmektedir. Yayına sunduğumuz bu soru bankasının amacı, çok disiplinli bir konu olan gıda güvenliği söz konusu olduğunda, aynı teknik alt yapıya sahip olmasalar da gıda sektöründe çalışacak kişilerin uluslararası kriterlere uygun olarak seçilmesi, değerlendirilmesi ve eğitilmesine bir standart getirmeye yardımcı olmaktır. Sektördeki sorumluluğa göre başarılı olunacak düzey, aşağıdaki gibi düşünülmektedir.
• Temel düzey - İşletme sahipleri, işçiler ve gıda sektöründe çalışan satın alma sorumlusu, makine mühendisi, bakım sorumlusu vb. kişiler
• Orta düzey - Usta başları, teknisyenler, şef ve denetleme görevi olanlar, gıda güvenliği konusunda çalışanlar, gıda mühendisleri
• İleri düzey - Gıda güvenliği yöneticileri, denetçiler ve eğitimciler
Bir üst düzeye geçmeden alt seviyelerde başarılı olmanın gerektiği unutulmamalıdır. Yeni kitabımızın yararlı olmasını diler, hazırlanmasında emeği geçen tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.
İzmir, Temmuz 2022
Prof. Dr. Deniz GÖKTAN
Prof. Dr. Günnur TUNÇEL
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ
Bölüm 1. Gıda Güvenliğine Giriş
Bölüm 2. Mikroorganizmalar ve Özellikleri
Bölüm 3. Gıda Kaynaklı Hastalıklar
Bölüm 4. Bulaşma Kaynakları ve Bozulma
Bölüm 5. Gıdaların Muhafazası
Bölüm 6. Alım ve Depolama
Bölüm 7. Personel Hijyeni
Bölüm 8. İşletme Yapısı ve Tasarımı
Bölüm 9. Alet ve Ekipman Tasarımı
Bölüm 10. Temizlik ve Dezenfeksiyon
Bölüm 11. Zararlı Kontrolu
Bölüm 12. Hijyen Bazlı Sistemler
Bölüm 13. Gıda Güvenliği ile İlgili Bazı Yönetmeliklerimiz
Bölüm 14. Gıda İşleme ve Servis
Ek 1 Örnek Vak’a Sunumları
Ek 2 SSOP (Standart Sanitasyon Uygulama İşlemleri) Kayıtlarına Örnekler
Ek 3 Gıda Güvenliğine İlişkin Kayıtlara Bazı Örnekler
Ek 4 Cevap Anahtarı
Kaynaklar
Gıda Güvenliği Bilgi Ölçme ve Değerlendirme kitabı hakkında bizimle iletişim kurabilir, Sidas Medya'dan satın alabilirsiniz.
+90 232 441 60 01
+90 555 530 77 12
sidasmedya@gmail.com