Gıda Güvenliği Uygulamaları

Gıda Güvenliği Uygulamaları kitabı fiyatı sipariş satın al

ÖNSÖZ

Gıda hijyeni serisinin 3. üncü kitabını sizlere sunuyoruz. Bilindiği gibi kötü hijyene en ağır bedeli ödeyen gıda sektörü, bunu iyileştirmek ve sağlığa zarar vermeyecek düzeye getirmek zorundadır. Bu ancak iyi bir eğitim, organizasyon, uygulama ve kontrol sistemi ile başarılabilir. Bu konuları kapsayan bilgileri size ulaştırdığımız gıda hijyeni serisi kitaplar içinde verdik. Özellikle 3. kitabımızda ön koşul, GMP ve HACCP gibi gıda güvenliğini sağlayan sistemler içinde bu bilgilerin nasıl uygulanacağını ve değişik aşamalardaki farklılıkların nasıl yorumlanacağını örneklerle açıkladık. Ayrıca gıda güvenliği yönetim sistemi olan ISO 22000 standardına ayrıntılı bir örnek verdik.

Amacımız gıda güvenliğini sağlayacak bilgileri olabildiğince geniş bir okuyucu kitlesi ile paylaşmak ve okuyucuların kitaptan yararlanmalarını en üst düzeye çıkartmaktır. Bu oldukça uğraşı isteyen ve birçok seçenekler arasında doğru seçim yapmayı gerektiren bir konudur. Özellikle günümüzde birçok bilgiye hızla ulaşılan internet ortamındaki bilgi kirliği ve karmaşası bu seçimi daha da zor hale getirmektedir.

Her kitap seçimini belli konulara ağırlık vererek yapmıştır. Bunun en büyük nedeni, fazla bilgi ile konuyu dağıtmak ve vurgu yapılacak önemli yerleri kaçırarak konuyu karmaşık hale getirmekten kaçınmaktır. Biz de bu kitabı hazırlarken, temel kavramlar ile uygulamalarda en çok hata yapılan konuları fazla ayrıntıya girmeden açıklamaya çalıştık. Önemli olabilecek ve yararlı gördüğümüz konuları da ekler kısmında verdik.

İsabetli seçim yaptığımız ümidi ile sizlere yararlı olmasını diliyor ve bu kitabın hazırlanmasına katkıda bulunan ve emeği geçen kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.

İzmir, 2012

Prof. Dr. Deniz GÖKTAN

Prof. Dr. Günnur TUNÇEL

İÇİNDEKİLER

ÖNSÖZ

BÖLÜM 1. GIDA GÜVENLİĞİ SİSTEMLERİNE GİRİŞ

BÖLÜM 2. GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

2.1) GMP

2.2) KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ (ISO 9000)

• ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Standardının Elemanları

2.3) GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ (HACCP- ISO 22000)

• ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardının Elemanları

BÖLÜM 3. ÖN KOŞUL PROGRAMLARI VE HACCP

3.1) HACCP SİSTEMİNDE TEHLİKE ANALİZİ

• Derecelendirme Matriksi

• Sayısal Olarak Tehlikelerin Değerlendirilmesi

• Karar için Gerekçe (Basitleştirilmiş Tehlike Analizleri)

3.2) ÖN KOŞUL PROGRAMLARI

3.3) HACCP

BÖLÜM 4. FARKLI ÜRETİMLERE AİT ÖNEMLİ TEHLİKELER

4.1) Domates Soslu Taze Fasulye

4.2) Turşu

4.3) Balık Konservesi

4.4) Çiğ Olarak Tüketilen Kabuğu Çıkarılmış İstiridye

4.5) Dilimlenerek Dondurulmuş Kılıç Balığı

4.6) Deniz Ürünleri Salatası

4.7) Un

4.8) Ekmek

4.9) Marul

4.10) Meyve Suyu

4.11) Isısal İşlem Görmüş Fakat Tam Pişmemiş Et ve Kanatlı

4.12) Peynir

4.13) Tereyağı

4.14) Bal

4.15) Sızma Zetinyağı

4.16) Yağlı Tohum

BÖLÜM 5. HACCP SİSTEMİNİN KANITLANMASI

5.1) GEÇERLİ KILMA

5.2) KANITLAMA

5.3) KANITLAMA SONUÇLARININ ANALİZİ

5.4) GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNİN İZLENMESİ VE DENETLENMESİNDE SIK YAPILAN HATALAR

BÖLÜM 6. RİSK ANALİZİ VE GIDA GÜVENLİĞİ HEDEFLERİ

6.1) KANTİTATİF RİSK ANALİZİNİN AŞAMALARI

• Risk Değerlendirme

• Risk Yönetimi

• Risk İletişimi

6.2) HALK SAĞLIĞI HEDEFİNDEN (ALOP) HACCP KRİTERLERİNE GEÇİŞ

• Pastörize Süt için Depolama Kriterlerinin Oluşturulması

EKLER

EK 2.1) PROSEDÜRLERE ÖRNEKLER

EK 2.2) ISO 22000 ÇALIŞMASINA AİT BİR DOSYA ÖRNEĞİ

EK 3.1) KARAR AĞACI

EK 3.2) TALİMATLARA ÖRNEKLER

EK 3.3) KAYIT FORMLARINA ÖRNEKLER

EK 4.1) İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU, GAP).

EK 5.1) GEÇERLİ KILMA ÇALIŞMALARINA ÖRNEKLER

5.1.1) İŞLETME SUYUNUN KLORLANMASININ GEÇERLİ KILINMASI

5.1.2) SUŞİ PİLAVI HACCP ÇALIŞMASININ GEÇERLİ KILINMAS

5.1.3) YUMURTALI KEK HACCP ÇALIŞMASININ GEÇERLİ KILINMASI

EK 5.2) KANITLAMA ÇALIŞMALARINA ÖRNEKLER

5.2.1) SSOP’NİN DIŞ DENETİM İLE KANITLANMASI

5.2.2) GMP (ÖN KOŞUL PROGRAMLARI) DENETİMİNDE YARDIMCI OLACAK SORU LİSTESİ

5.2.3) HACCP KANITLAMA RAPORU

EK 5.3) İSTATİSTİKSEL KONTROL

EK 6.1) RİSK NEDİR

EK 6.2) MİKROBİYAL VE KİMYASAL TEHLİKELER İÇİN ULUSLARARASI KRİTERLERİN OLUŞTURULMASI

SÖZLÜK

BAZI KISALTMALAR

İNDEKS

Gıda Güvenliği Uygulamaları kitabı hakkında bizimle iletişim kurabilir, Sidas Medya'dan satın alabilirsiniz.

+90 232 441 60 01

+90 555 530 77 12

sidasmedya@gmail.com

Temel Gıda Hijyeni Gıda İşletmelerinde Hijyen Gıda Güvenliği Uygulamaları Gıda Hijeyeni Eğitici Rehberi Gıda Güvenliği Bilgi Ölçme Değerlendirme
×