HABERLER
Türkçe yayınlarda sık yapılan bir hata
Kritik kontrol noktalarında tehlike analizi, kritik kontrol noktalarında tehdit değerlendirmesi yanlış ifadelerdir
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri İçine dahil edilen yeni terimler
TACCP (Threat Assessment Critical Control Point)-Tehdit Değerlendirme ve Kritik Kontrol Noktaları- Gıda terörizmi VACCP (Vulnerability Analysis Critical Control Point)-Zafiyet Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları-Sahtecilik taklit ve tağşiş
FSSC 22000 : 2023’ün amacı, uluslararası gıda endüstrisi şartları sürekli yerine getirilerek kuruluşların tüketicilerine güvenli gıda sağlamasıdır. Bu standardın isteklerini yerine getirirken Gıda Hijyeni Cilt 2 'Gıda işletmelerinde hijyen' ve Gıda Hijyeni Cilt 3 'Gıda Güvenliği Uygulamaları'adlı kitaplarımız içeriği ve eklerinde yer alan bilgiler ile büyük yardımcınız olacaktır. Sertifika programı aşağıdaki standartları ve teknik spesifikasyonları baz almıştır;
BRC-Gıda Güvenliği Global Standardı 9. versiyon
Bu standart ilk olarak 1998 yılında geliştirilmiş ve uygulanmaya başlamıştır. Bu versiyonun odak noktaları aşağıdaki gibidir.
Prof. Dr. Deniz Göktan ve Prof. Dr. Günnur Tunçel, 2010 yılında ilkini yayınladıkları ve daha sonra yeni baskılarının da yayınlandığı ‘GIDA HİJYENİ’ serisi kitaplarının son cildini ‘Gıda Güvenliği Bilgi Ölçme ve Değerlendirme’ adı altında yayınlamıştır.
GIDA HİJYENİ serisi kitaplarımız hakkında özet bilgi ve sipariş
Temel Gıda Hijyeni, Gıda İşletmelerinde Hijyen, Gıda Güvenliği Uygulamaları, Gıda Hijyeni Eğitici Rehberi, Gıda Güvenliği Bilgi Ölçme ve Değerlendirme kitaplarımız için bilgi alabilir ve sipariş verebilirsiniz.
Koronavirüs günlerinde hijyen uygulamaları
Dünyanın tamamını etkisi altına alan Koronavirüs salgınını kontrol etmek için insanlardan evlerinde kalmaları istenmektedir. Ancak belli sektörler özel sorumluluk alarak çalışmalarına, üretimlerine devam etmek zorundadır.
Çevre sağlığı için sağlığın iyileştirilmesi ters yazılmış bir başlık mı?
2000'lerin başından beri çevre sağlığı çalışanları sağlığın iyileşmesi ifadesini ön plana çıkararak bir bakış açısı geliştiriyorlar.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi CDC, 2017 yılında tek sağlık (one health) kavramını öne çıkarmıştır.
Gıda kaynaklı hastalıkların belirlenmesinde tam gen analizi (WGS)
Günümüzde uluslararası ticaretin artması patojenlerin kontrolü ve yönetiminde çevreyi daha da önemli duruma getirmiştir.
Gıda güvenliğinde hatalı analizin bazı sonuçları
Gıda kaynaklı hastalık gıda ilişkisi açıklanırken, hızla gelişen teknoloji dikkate alınmalı, ileri kanıtı esas alan lab yöntemleri kullanılmalı ve bulgular iyi yetişmiş gıda mikrobiyologları tarafından değerlendirilmelidir.
Almanya'da sokağı kirletenlere verilecek cezalar
Almanya'nın pek çok şehri çevreyi kirletenlere yönelik cezaları artırma kararı almış.
Gıda güvenliği standartları ve denetimler
Gıdanın sağlığa zarar vermemesi için belli standartlara uygun olması istenir. Bu ulusal ve uluslararası standartlar çeşitli kuruluşlarca denetlenir.
GIDA HİJYENİ Serimizin 4. Kitabı - GIDA HİJYENİ EĞİTİCİ REHBERİ
Gıda çiftlikte üretimden tüketilinceye kadar, gıda zinciri olarak adlandırdığımız taşıma, depolama, işleme ve paketleme gibi birçok aşamalardan geçer. Bu uygulamaları yapacak kişilerin bilgili ve bilinçli olması başarıda çok önemlidir. Gıda kanunumuz bunlara ilişkin eğitimi ve beceriyi sağlama görevini işletmelerde sorumlu yöneticiye vermiştir.
Veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunu
2010 yılında yayınlanan yeni kanunumuzun 8. kısım Cezai Hükümler, 41. maddesi Hijyen ve resmi kontroller ile ilgili yaptırımlara ayrılmıştır.
Amerika'nın en büyük geri toplaması ve denetim fiyaskosu
Washingtonpost 20 Mart 2009 tarihli haberine göre Salmonella ile bulaşmış yerfıstığının kullanıldığı ürünlerden kaynaklanan zehirlenmeden en az 691 kişi etkilenmiş ve Eylül ayından beri 9 kişi ölmüştür.
Deli dana hastalığı hayvan yemleri ile yayılıyor
Kanada Gıda Kontrol kurumu 13. deli dana vak’asının da bulaşmış ticari yemlerden kaynaklanabileceğini belirtmiştir.
Gıda işletmelerinde yetersiz temizlik ölümlere neden oluyor?
Kanada da tüketime hazır et ürünlerinin neden olduğu salgında Listreriozis’den en az 20 kişi ölmüştür.
Yem üreticilerinden niçin ISO 22000 isteniyor?
2006-2007 ABD’deki Salmonella Schwarzengrund enfeksiyonlarının kuru kedi ve köpek mamalarından kaynaklandığı ortaya konmuştur.
ABD de süt kaynaklı Listeriozis ölümleri
Massachuset de 4 kişi Listeriozisten etkilenmiş olup, 2 yaşlı erkek hayatını kaybetmiştir. Etkilenen diğer 2 kişiden birisi de hamile bir kadındır.
Toz bebek mamalarında Enterobacter sakazakii
141 toz bebek mamasının 20 sinde Enterobacter sakazakii bulunduğu belirtilmiştir.
Atıştırmalık gıdalarda (snack foods) gıda güvenliği tehlikeleri
Tatlı sektöründe metal bulaşması, pizzada patojen bulunması maliyetli geri toplamalara neden olmuştur.
Gıda zehirlenmelerini önlemek için çiftlikten çatala kadar HACCP uygulaması kaçınılmaz
Avrupa Gıda Standartlar Otoritesi (EFSA), hayvanlardan insanlara geçen enfeksiyonlardaki sürekli artışın ancak çiftlikten çatala HACCP yaklaşımı ile önlenebileceğine dikkat çekmiştir.
Gıda ve kozmetik sektörünün FDA nın yeni planı ile kendi kendisini değerlendirmesi ürünlerindeki riskleri en aza indirmesini sağlayacaktır.
Bir boya firması gıda ve içecek üreticilerine renkli boyaları doğal alternatifleri ile değiştirmeleri için rehberlik ettiğini belirtiyor.
Etlerde patojenleri azaltan yeni teknikler
ABD de kırmızı et ve kanatlılarda patojenleri azaltan yeni teknikler FSIS (Gıda güvenliği ve Kontrol Servisi) tarafından listelenmiştir.
ISO 22003:2007 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikasyonunda Güveni Amaçlıyor
SO 22003:2007 ‘Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Denetim ve Sertifikasyon kuruluşları İçin Şartlar’ standardı ise, ISO 22000:2005 sistemini denetleyecek ve sertifika verecekler için bir rehberdir.
Tarım Bakanlığı gıda denetçilerine eğitim verildi
Tarım Balkanlığı'nda görevli gıda denetçilerine Türk gıda kanununa göre GMP-HACCP uygulamaları ve denetimi konulu 2.5 günlük eğitim tarafımızdan verilmiştir.
Mayıs 1997’de İtalya’da 1500 kişinin etkilendiği Listeria salgını
Salgının soğuk olarak tüketilen mısır ve ton salatası ile ilgili olduğu belirtilmektedir.
Japonya’nın En Büyük Süt İşletmesi 14 000 Kişinin Hastalanmasına Neden Olmuştur
11 Temmuz 2000 tarihinde hükümet yetkilileri, en büyük süt ürünleri üreticisinin ürünlerinin raflardan toplandığını açıklamıştır.
İngiltere Peynir Hijyen Kurallarını Sıkılaştırıyor. İngiltere’nin Gıda Standartlar Kurumu (FSA), tarafından yayınlanan rehber süt endüstrisi ile birlikte geliştirilmiş olup, peynir üreticilerinin yapacakları ve yapmayacaklarını içermektedir.
Avrupa Birliği Pastörizasyon Testinde Sertleşiyor. AB, süt pastörizasyon testi için yeni ve daha hassas bir standart çıkartmıştır.
Zeytin üreticilerinin atıkları
Zeytin üreticilerinin Atıklarını Azaltacak Proje Üzerinde Çalışılıyor. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün Avrupa’da her yıl 10 milyon ton kadar toprak ve çevre kirliliğine neden olan atık oluşturduğu belirtilmiştir.
Yumurta ihracatçıları HACCP uygulayacak
Avrupa Topluluğu Yumurta Ürünleri İhracatçılarından HACCP İstiyor.
AB İthal Gıdalar İçin Standart Gümrük Kontrol Dökümanları Hazırlıyor.
Ticari Havuç Sularında Boturizm Zehirlenmesi
Tüketicinin havuç suyunu buzdolabında uygun şekilde muhafaza etmediği açıklanmıştır.
ABD’de tam pişmemiş olduğu için 18bin kg tavuk ve hindi sosisi geri toplanmıştır
14.Agustos 2000’de üretilen ve ‘Smithfield and Fairgrounds’ adı ile satılan sosisler, hastalığa neden olmamasına rağmen tüketici şikayeti üzerine geri toplanmıştır.
HACCP uygulaması ile etlerde Salmonella’ya daha az rastlanmaktadır
20 Haziran 2000’de büyük ve küçük ölçekli işletmelerden toplanan verilerde HACCP uygulaması ile etlerde Salmonella’ya daha az rastlandığı görülmüştür.
Tüketime Sürülmeden Önce GM Gıdalara Neden Uzun Süreli Bir Beslenme Çalışması Yapılmaz?
Hayvan besleme denemeleri genellikle gıda katkı maddeleri, pestisit kalıntıları, gibi gıda içinde az miktarda bulunan maddeler için daha iyi sonuçlar verir.
rDNA Biyoteknolojisi ile Elde Edilen Gıdalar Sağlıklı mıdır?
Kesinlikle evet, rDNA biyoteknolojisi ile elde edilen gıdaların (GM gıdalar) yenilmesi güvenlidir.
Şimdiye kadar ortaya çıkan hayvanlarda görülen BSE (deli dana) vak aları ile insanlarda görülen Creutzfeldt-Jakob hastalığının (CJD) her hangi bir ilişkisi olduğu kanıtlanmamıştır.
Avrupa Birliğine üye ülkelerden uzmanların katılımı ile 26-27 Ekim 2000 tarihlerinde İngiltere de yapılan bir toplantıda insan, hayvan ve çevrenin korunması için patojen veya patojen olma potansiyeli olan materyallerin güvenli olarak depolanmasının esasları üzerinde durulmuştur.
Vidas tarafından geliştirilen yöntem ile Salmonella analiz sonucu 1 günde alınıyor.
Genetiği değiştirilmiş gıdalar ile ilgili bazı sorular
Genetiği değiştirilmiş gıdalar ile ilgili bazı sorular ve bu soruların cevapları
Uygun depolama koşulları : İşçilerin korunması için, et-kemik unu ile deri teması en aza indirilmeli, göz ve solunum sistemini korumak için toz düzeyi çok düşük tutulmalıdır.
2001 Yılında Kanada'daki Restoranlar Girişlerine Denetim Sonuçlarını Asmak Zorundadır
Ocak ayının ilk haftasından itibaren Toronto daki restoranların kapısına denetim sonuçları asılarak işletmelerin durumu açıkça halkın gözleri önüne serilmeye başlanmıştır.
Biosidal ürün yönetmeliği Nisan - 2001 de yayınlanmış olup, ilaçların piyasaya verilmeden önce mutlaka izin alınması gerektiğini belirtmektedir.
Kanatlı İşletmelerinde Karkasları Klorlu Su İle Yıkama Yasaklanmıştır
Avrupa Topluluğu, 1 Mayıs 2001 tarihinden itibaren kanatlıların klorlu su ile yıkanmasını yasaklamıştır. Bundan sonra kanatlıların yıkanmasında sadece içme suyu kullanılabilecektir.
Süt Sektöründe Antibiyotik Kalıntılarının Belirlenmesi İçin BetaScreen Testi Önerilmektedir
Çiğ sütte antibiyotik bulaşmasını test etmek için kullanılan BetaScreen testi, reference guide methods for assessment for raw milk quality nin son baskısında onaylanmış metot olarak yer almıştır.
ABD'de İçme Sularında Alglerin Kansere Neden Olan Toksin Ürettiği Belirlenmiştir
Bati Palm Plajı ve 3 güneybatı Florida yerleşim merkezinde hemen hemen 185 bin kişinin içtiği suda alglerin kansere neden olan toksinler ürettiği belirlenmiştir.
Tazelik indikatörleri süre-sıcaklık integratörlerinden farklıdır. İşaret, sıcaklığa bağlı olmaktan çok ürün kalitesi ile doğrudan ilişkilendirilmiştir.
Akıllı Paketler (Süre-Sıcaklık İntegratörleri)
Ürünlerin tutulduğu sıcaklıkların izlenebilmesi için süre-sıcaklık integratörleri/indikatörleri (TTI), yıllardan beri önerilmesine rağmen, ticari uygulamalardaki kullanımları sınırlı kalmıştır.
Campylobacter'in Kanatlılara Bulaşma Kaynağı Anlaşılmaya Çalışılmaktadır
Araştırmacılar yeni jenerasyonlardaki piliçlerin Campylobacter ile nasıl enfekte olduğunu uzun zamandır araştırmaktadır.
İrlanda'da Yetkililer Tüketime Hazır Gıdalarda Hijyenik Koşulların Tam Uygulanmasını İstemektedir
Genellikle yaz aylarında gıda zehirlenmeleri artış göstermektedir.
Günümüzde Yapılan Rutin Su Analizleri Su güvenliğini Sağlamak İçin Yeterli Değildir
Suyun mikrobiyolojik kalitesini belirlemek için günümüzde uygulanan standart metotlar 100 yıldan daha uzun süredir kullanılmakta olup, indikatör bakterilerin belirlenmesine dayanır.
Avustralya ve Kanada da Fıstık Ezmeleri Salmonellozis'e Neden Olmuştur
Avustralya da 50 den fazla kişi Salmonella Enterica serotype Stanley enfeksiyonuna yakalanmıştır.
Norveç de Legionellosis Salgını
26 Temmuz - 1 Eylül 2001 tarihleri arasında 19 kişi hastalanmış, 2 kişi ölmüştür.
Kanada da Görülen Bazı Staphylococcus Vak'aları Lazanyadan Şüphelenilmesine Neden Olmuştur
Ontario, Qebec ve New Brunswick de satılan son kullanma tarihi 25 Eylül 2001 olan peynir ve et içeren bazı lazanyalar S.aureus ile bulaşmış olabileceğinden geri toplanmaktadır.
AIDS'li Gıda İşleyici Hastalığı Gıda ve İçecek ile Bulaştırır mı?
Dünyada milyonlarca insanın AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) hastalığına neden olan virus (HIV;Human Immunodeficiency Virus) ile enfekte olduğu düşünülmekte ve sayının hızla arttığı belirtilmektedir.
Frigidaire Antimikrobiyal Film Kaplanmış Paslanmaz Çelik Kullanacaktır
IFT 2001 yılı toplantısında, Electrolux’ün Frigidaire markası altında ürettiği ev ürünlerinde antimikrobiyal film kaplanmış paslanmaz çelik kullanılacağını açıklanmıştır.
FDA Boğulma Riski Nedeni ıle Jöleli şekerekerleri Toplatmıştır
FDA, Kalifornia, Texas ve Hawaii de dağıtılan bütün aromalı mini jöleli şekerleri, boğulma riski içerdiği için toplatmıştır.
İskoçya Da Norwalk Benzeri Virüs Turistlerin Zehirlenmesine Neden Olmuştur
Temmuz ayında norwalk benzeri virüs, 2 turistin zehirlenmesine neden olmuş ve bunlar hastaneye kaldırılmıştır.
Hepatit A İyi El Yıkama ıle önlenebilir
Hepatit A virüsü nedeni ile Wisconsin da 19 yaşında bir McDonalds çalışanının ölmesi firmanın restoranını kapamasına neden olmuştur.
Zehirlenen İngiliz Turistler Seyahat Firmalarına Dava Açmıştır
İspanyol otelinde viral enfeksiyona yakalanan 12 İngiliz turist, seyahat firmalarına dava açmıştır.
Konserve Gıdaların Kalay içeriği
İngiltere'de konserve gıdaların kalay içeriğinin 5 yıl önceye göre daha düşük olduğu ve yasal sınırlar içinde bulunduğu belirtilmiştir.
Amerikan Tarihinin 2. Büyük Geri Toplama Olayı Gerçekleşmektedir
Con Agra firmasına ait hamburgerlerin E.coli O157:H7 içerdiği ve partinin büyüklüğünün 18 milyon pound olduğu belirlenmiştir.
Dallas'da Liderlik Kampı Hastalık Nedeni İle İptal Olmuştur
Lubbock bölgesinde gençler için düzenlenen liderlik kampı 37 kişinin hastalanmasından sonra iptal edilmiştir.
Festival Keki İspanya'da 1200 Kişiyi Zehirlemiştir
İspanyol festivalinde 1200 kişi Salmonella'lı kekten zehirlenmiştir.
Orta Asya ya özgü bir et yemeği olan kebabın çok sayıda salgına neden olduğu belirlenmiştir.
Gıda Üretiminde Biyoterörizm Riski
11 Eylül 2001 olayları dünyanın ilgisini terörizm ve ileride oluşabilecek terörist saldırıları tehditlerine odaklamıştır.
Susam Tohumu Bazlı Ürünlerde Salmonella Montevideo
Avustralya ya ithal edilen 3 ve Yeni Zelanda ya ithal edilen 1 gıda ürününde Kasım 2002 den beri Salmonella Montevideo belirlenmiştir.
ICMSF (International Commission on Microbiological Specifications for Foods), gıdalardaki mikrobiyal tehlikelerin yönetimi için, gıda güvenliği hedefleri(FSOs) kavramına ait bir plan önermiştir.
Sars Virüsünden Sonra Doğru El Yıkamanın Hayati Önemi Daha Çok Gündeme Gelmektedir
Sars (Severe Acute Respiratory Syndrome) olarak adlandırılan ve etmeni coronavirus olan bir solunum hastalığıdır.
Danimarka'da Şişelenmiş Sarımsaktan Botulizm
Almanya'da üretilen biberli yağlı sos içindeki sarımsak botulizme neden olmuştur. Zehirlenme, sağlıklı 38 yaşındaki bir erkeğin, 4 diş kadar sos içindeki tüketime hazır sarımsağı yemesi nedeni ile meydana gelmiştir.
Taze Fasulyeden Boğulma Tehlikesi Geçiren Kişiye 300.000$ Ödenmiştir
Fransız tipi taze fasulye konservesi yerken, bir fasulye filizinin boğazına takılması nedeni ile Pillsbury firmasına dava açan bir bayana 300.000$ ödenmiştir.
Gıda güvenliği ile ilgili olarak pek gündeme gelmeyen 2 tehlike grubu sıcak gıdadan yanma ve gıdalardaki yabancı maddelerin yarattığı zararlardır.
Yüzlerce Mahkum Salmonellozis Enfeksiyonuna Yakalanmıştır
ABD'de Houston yakınındaki hapishanede 600 den fazla mahkumun bozulmuş mayonezin kullanılmış olabileceği bezelye salatasını yedikten sonra Salmonella enfeksiyonuna yakalandıkları belirtilmiştir.
Bakteriler Satış Makinelerini Hedef Almıştır
Yapılan denetimler, sütlü içecekler ve dondurmaların satıldığı çok sayıda makinenin bakteriler ile dolu olduğunu göstermiştir.
Bazı Yerlerde Salmonella Türlerinin Büyük Harf İle Başladığını İtalik Yazılmadığını Görüyoruz
Bakterilerin sınıflandırılması yıllardan beri tartışılan bir konudur.
Hepatit A Vak'aları Nedeni İle Meksika da Taze Soğan İşletmeleri Kapatılmıştır
Taze soğan ihracatı yapan 4 firma Hepatit A salgını nedeni ile kapatılmıştır.
İzlenebilirlik Sistemi Niçin Hayati Bir Endüstri Aracıdır?
İzlenebilirlik sistemi gıdanın hasatı, işlenmesi perakende satışı dahil sofraya gelinceye kadar hangi bilgilerin toplanacağı konusunda bir çerçeve oluşturur.
Her Mutfağın Karanlık Noktaları Dışarıdan Görülmeyen Tehlikeleri Saklar
Gıda işlemede süre ve sıcaklık kontrolları temel ve yaygın olarak bilinen Kritik Kontrol Noktalarıdır.
Gıda Endüstrisi Listeria Riskine Karşı Sıkı Kontrollar Yapmalı
İrlanda Gıda Güvenliği Otoritesi Mikrobiyoloji alt komitesi Listeria riskinin önlenmesi için 58 detaylı tavsiyede bulunmuştur.
Karbonhidratça zengin kızarmış gıdalarda 2002 yılında belirlenen zararlı bir kimyasal maddedir.
İspanya Firması Salmonella Salgını Nedeni İle Ağır Para Cezasına Uğramıştır
İspanya'daki bir gıda firması ülkenin resmi gıda kuruluşu tarafından pişmiş tavuk üretimi ve kullanılan katkı maddeleri hakkında yeterli bilgi veremediği için 600,000 Euro cezaya çarptırılmıştır.
Kuş Gribi Salgınından (Patojenitesi Yüksek H5N1 Virusundan) Korunma Yolları
Kanatlılarda patojenitesi yüksek H5N1 virüsünün neden olduğu kuş gribi salgınları, Asya ve Avrupa'nın çeşitli yerlerinde, enfeksiyonun kaynağı ve insanlara bulaşması halinde oluşabilecek riskler hakkında endişe uyandırmıştır.
Gıda Fabrikası Çalışanlarında Lejyoner Hastalığı Tespit Edilmiştir
Bu bakteri su ile çalışan hava soğutma üniteleri gibi çeşitli su sistemleri ile yayılır.
Servis edilen gıdalardaki yabancı maddeler
Gıda güvenliği ile ilgili olarak pek gündeme gelmeyen 2 tehlike grubu sıcak gıdadan yanma ve gıdalardaki yabancı maddelerin yarattığı zararlardır.
Bulaşmış yağ, Belçika, Hollanda ve Fransa’da hayvan yemi üreten 11 firmaya satılmıştır
Amerika'da spagetti sosları geri toplanmıştır
Amerika'nın birçok eyaletinde eksik etiketlenmiş spagetti sosları marketlerden toplatılmıştır.
Zehirli cadılar bayramı şekerleri
Amerika da Malibu Toys of California firması tarafından dağıtılan Cadılar Bayramı şekerlerinde yüksek oranda kurşun tespit edilmiştir.
Hijyenik gıda nakliyesi İçin yeni kanun
Amerikan başkanı George Bush hijyenik gıda nakliyesi ile ilgili yeni bir kanunu imzalamıştır.
İngiltere'de gıda alerjisi testleri artırılmaktadır
Avrupa Federasyonu tarafından yapılan bir araştırmada, Avrupa daki erişkinlerin yaklaşık %4 ünün ve çocukların %8 inin çeşitli gıda alerjilerine maruz kaldıkları ortaya çıkmıştır.
Deterjan ve Kimyasallar Dikkatli Üretilmeli ve Kullanılmalı
Deterjan ve Kimyasallar Dikkatli Üretilmeli ve Kullanılmalı. Yeni Zeland’da bulaşık makinası deterjanı yutan çok sayıda çocuğun tedavi için hastaneye başvurduğuna ‘Journal of Paediatrics and Child Health’ adlı derginin son sayısında yer verilmiştir.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı 1 Eylül 2005 de Uluslar arası bir standart olarak yayınlanmış olup, 24 Nisan 2006’da TSE tarafından da kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Toxoplasmosis İçin Başlıca Risk Faktörü Çiğ veya Tam Pişmemiş Etler
British Medical Journal (July, 9 2000), Toxoplasmosis İçin Başlıca Risk Faktörünün Çiğ veya Tam Pişmemiş Etler Olduğuna Dikkat Çekmektedir
Depolanan Buğdayda Böceklenme Büyük Kayıplara Neden Olmaktadır
Depolanmış hububat böceklerinin ABD’ye yıllık maliyeti yaklaşık 500 milyon dolar olarak hesaplanmaktadır.